Epal boleh digunakan untuk merawat insomia dan menindas kanser 

Pernah sekali dalam satu tempoh masa, saya tidak dapat tidur dengan baik.

Saya selalu terbangun pada tengah malam dan tidak boleh meneruskan tidur saya. Keesokan harinya, saya menjadi kurang bersemangat. Masalah ini membawa banyak kesukaran kepada saya. Kemudian, seorang rakan saya memberitahu saya supaya cuba mengambil epal semasa menghadapi situasi ini. Jadi apabila saya mengalami situasi ini, saya akan makan sebiji epal dan cara ini memang berkesan.

Sejak kebelakangan ini, detoksifikasi menjadi semakin popular. Ia mengeluarkan semua air dan toksin dalam badan supaya badan sihat. Dalam golongan buah-buahan, epal adalah salah satu buah yang baik untuk detoksifikasi. Epal mengandungi asid malik dan asid tartarik, iaitu bahan untuk membantu penghadaman makanan yang tinggi lemak dalam badan, dan boleh membantu buah pinggang untuk membersihkan toksin dan air yang lebih. Oleh itu, “Sehari sebiji epal, saya menjauhi doktor” terdapat rasionalnya sendiri.

Membuangkan detoksifikasi di dalam badan, kulit semakin berkilat, tombok-tombok hitam semakin mengurang. Jika secara malangnya, seseorang mengalami gastritis kronik, epal adalah ubat yang tidak boleh diraguan. Setiap hari selepas makan tengah hari dan makan malam, hanya makan sebiji epal yang membuang kulitnya, gastrik akan menyembuh dengan pantas. Adalah dilaporkan bahawa asid malic epal boleh menghalangkan pembiakan sel-sel kanser juga! Kehidupan orang bandar yang bersosial, tiada pesanan dan kekurangan bersenam, ataupun mengelakkan penyakit penuaan pra-matang. Oleh itu, epal seharusnya makan sebiji setiap hari, itu adalah satu pilihan yang paling bagus. Selain itu, China kuno telah lama menyatakan bahawa epal adalah ‘buah kebijaksanaan’!

Epal kaya mengandungi dengan vitamin B1, B2, C dan karotena, asid nikotinik (juga dikenali sebagai vitamin B5; lebih-lebih lagi mengandungi karbohidrat, lemak, protein, pektin, kalsium, kalium, ferum, zink, selulosa, asid malic, tanin asid, dan lain-lain). Bukan begitu sahaja, kulit epal mengandungi leucocyanidin untuk kesan antiemetic. Malangnya kulit epal tidak digalakkan dimakan lagi kerana ramai parafin dan racun sisa di atas kulit epal.

Seorang pakar nutrisi memberitahu saya bahawa epal juga dinamakan satu nama gelaran ‘buah memori’. Mengapa? Kerana epal kaya dengan zink, zink adalah hubungan yang berkait rapat dengan memori iaitu asid nukleik dan protein. Apabila kekurangan zink, otak tepi korteks melalui pinggir hippocampus akan mengalami hypoplasia dan menjejaskan kesan ingatan. Oleh yang demikian, makan epal adalah paling berkesanan untuk meningkatkan kecerdasan.

Rawatan aromaterapi adalah popular di tahun-tahun kebelakangan ini untuk melegakan kemurungan dan rasa penindasan. Namun dalam kebanyakan aromaterapi, hasil kajian telah dibuat bahawa epal aromaterapi adalah paling berkesan terbesar kepada seseorang ke atas psikologinya. Ia mempunyai kelebihan untuk menghilangkan rasa kemurungan di hati mereka, ramai pesakit menghidu aromaterapi epal, semangat mereka serta-merta menjadi baik dan ringan.

Jadi, jika anda mempunyai kes insomnia atau tidur yang tidak lena pada waktu malam, mungkin boleh taburkan epal aromaterapi, menjamin dapat cepat masuk alam mimpi!

About the author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *