Mimpi kanak saya 

Mimpi kanak saya

Saya juga ada zaman kanak yang indah

keluarga yang bahagia, masa persekolahan yang gembira, kawan dan guru pun baik, tiada kerisauan! Ada sungai yang indah, kolam ikan, lollipop, tangan ibu bapa yang hangat dalam ingatan…

Semasa sekolah menengah, saya memang seribu tidak ingin. Setiap kali bermimpi kawan sekolah rendah, guru, sekolah, dan hari besama ibu bapa.

Tetapi kemudian saya masih dewasa! Gembira pun dewasa, sedih pun dewasa, tidak kira bagaimana zaman kanak, kita perlu berhadapan dengan serius!

Pokok banyan di tepi kolam

“Pokok banyan di tepi kolam, bunyi cengkerik pada musim panas…” nama lagu ini (Zaman kanak), saya tidak dapat ingat semua lirik, tetapi saya masih biasa dengan perasaan itu. Dalam ingatan, semasa persekolahan rendah, ibu memakai baju kerja, membawa alat keperluan, membawa saya ke sekolah dengan motosikal pada pukul tujuh, kemudian pergi menoreh getah di kebun getah. Sekolah tidak jauh dari rumah saya, hanya dua blok sahaja. Bunyi loceng merupakan bunyi yang paling merdu sehari, pelajar-pelajar bergesa-gesa balik rumah.

Apabila terfikir tentang zaman kanak, saya akan fikir tentang kerja rumah yang diberi oleh guru. Rekod membesar, penuh dengan kemesraan dan kemurnian.

“Semua orang ada kegunaannya” ayat dalam puisi (Jiang Jing Jiu) Li Bai mendorong saya tidak memandang rendah kepada diri sendiri. Edison berkata: “99 peratus berusaha, 1 peratus bakat.” Juga membantu saya berusaha.

Zaman kanak bukan sahaja ingatan dewasa, tetapi peringkat kita memupuk sifat dan pandangan. Di peringkat ini, ramai pandangan akan mempengaruhi fikiran kita. Oleh itu, kita mesti mengenali pandangan-pandangan ini, belajar melakukan perkara dan begaul dengan orang yang betul.

Ada zaman kanak orang terlalu bahagia, selalunya mengingatinya dan tidak ingin dewasa; ada zaman kanak orang pula terlalsu pahit, menjejaskan perkembangan badan dan roh, sentiasa hidup dalam bayang, tidak dapat gembira!

Zaman kanak yang berbeza

Terlalu bahagia, tidak ingin dewasa…

Qing dari keluarga yang sedikit kaya, ibu bapa ada pendidikan tinggi, ada kerja baik. Mereka melancong ke luar negara hampir setiap tahun, tiada yang tidak dapat diperolehi. Qing tidak kira dimanja, hanya sepokok bunga dalam rumah hijau, dilindungi. Imbas kembali semasa sakit pada zaman kanak, ibu menjaga Qing dengan teliti, siang malam bersama dengannya, baring dalam peluk ibu, dia rasa selesa hingga tidak ingin sembuh! Dia suka memanja kepada ibu bapa, kehidupan bahagia!

Sekarang telah dewasa, ibu bapa mahu dia berdikari, menghantar dia ke sekolah berasrama untuk belajar, semuanya perlu dilakukan di sana. Bagi Qing ini perubahan yang besar, tiada orang membantu dia mengambil air, menemani dia membuat latihan, malah menukar cadar pun kena sendiri lakukan. Qing terpaksa menjaga diri sendiri, fikir tentang masa dahulu, ibu bapa gementar apabila dia bersin, dia rasa sedih, rasa: biar saya kembali ke zaman kanak, saya tidak ingin dewasa!

Kalau kamu kawan baik Qing, bagaimanakah kamu membantu dia?

Bayang zaman kanak…

Ibu bapa Meng telah bercerai semasa dia 10 tahun, dia bersinggah di rumah saudara, bersinggah di bawah orang tidak selesa, malah pernah dialami keganasan seksual beberapa kali. Bagi Meng, zaman kanak dia sangat teruk! Apabila masuk sekolah menengah, dia pelajar bermasalah. Kerana tidak ingin dicederakan, dia melindungi diri dengan bergantung kepada kuasa kongsi gelap, menjadi kakak besar sekolah, sering membawa orang bergaduh. Selagi dia tidak senang hati dengan orang itu, maka nahas orang itu, guru pun takut dia! Kalau tidak mahu dipukul, jangan bercakap tentang zaman kanak dia. Zaman kanak yang tragik yang mengakibatkan dia menjadi begitu, Meng tidak gembira…

Kamu rasa Meng patut membenarkan pengalaman zaman kanak mempengaruhinya?

Sebenarnya dalam hatinya juga pahit, apa yang dia patut lakukan?

Ingatan ramai orang adalah indah, kalau tanya orang yang lebih tua atau kawan di sekeliling, tentu mereka akan beritahu kamu banyak perkara yang menarik.

Saya masih ingat dalam satu perkongsian, seorang saudari berkongsi bahawa bapanya sangat menyayangi dia sejak kecil, kerana keputusan dia paling baik semasa tadika. Dia kata dia paling gembira apabila dia dapat tempat pertama, bapa dia membawa dia dan sekeluarga pergi makan KFC.

Setiap orang ada zaman kanak. Apabila kita dewasa, zaman kanak semakin jauh, baru kita ketahui bahawa saya yang penuh kemurniaan semakin tidak dikenali, ada orang jauh berbeza.

Sudah pasti, bukan zaman kanak semua orang adalah gembira, ada seorang artis perempuan yang terkenal, berkongsi tentang zaman kanaknya dalam satu konsert. Semasa kecil dia bersinggah di rumah saudara, kanak saudara membuli dia, cuba menggunakan pemetik api untuk membakar rambut dia, mengakibatnya ada bayang. Dia rasa kehidupan ada banyak kemalangan, kehidupan dia tidak gembira, sehingga dia ketahui Yesus, dia tidak lagi mengadu, Tuhan mengurniakan keamanan, melepaskan dia dari bayangan, malah menjadikannya artis terkenal, dia adalah—Joycelyn Loh.

“Kamu perlu ketahui Tuhan, maka dapat keamanan, kebahagian juga akan menimpa kamu.” (Puisi 22:21) Oleh itu, tidak kira zaman kanak kamu gembira atau tidak, letakkan, hidup dalam semasa. Kitab sering memberitahu kita, orang yang bergantung kepada Tuhan tidak akan gerak keyakinan, malah boleh bergembira atas kelemahan, menjadikan tidak mustahil kepada mustahil. Lihat, orang Israel merupakan gembala dan hamba, tetapi dapat menang orang Amalek yang berani dan pandai berperang, kuncina adalah—mereka percaya dan bergantung kepada Tuhan.

Zaman kanak elektronik saya

[Haiwan kesayangan elektronik]

Ming:“Beberapa usia katak kamu? Dinosaur saya telah
berusia dua tahun, ia telah naik berat dua kilogram
semalam!”
Jay:“Saya tidak menyara katak lagi, saya menyara
anjing sekarang, belum sampai dua tahun lagi!”

[Konsol PS2]

Gang:yah sya membeli saya sebuah konsol PS2 sebagai
hadiah hari jadi, saya sedang bermain mainan
pertempuran terbaru!
Zhi:Wa, hebatnya! Bolehkah saya pergi rumah kamu
untuk bermain selepas sekolah?

[Permainan atas talian]

Lily:Semalam, saya daftar masuk ke dalam satu
permainan atas talian yang terbaru, setiap orang
ada watak yang tidak sama, saya ahli sihir, sedang mencari senjata rahsia.
Mei :Wa, nampaknya menarik! Saya juga ada memerhati
permainan ini, saya pergi daftar masuk hari ini juga!

Tiada ikan kecil, basikal, minuman ringgan, zaman kanak-kanak sekarang memasuki zaman teknologi, mengejar benda baru, tetapi mengabaikan komunikasi antara manusia, membawa kemudaratan kepada rohani.

Selain hiburan, kita perlu perningkatan dan perlengkapan dari pelbagai aspek semasa proses pembesaran. Kitab mengajar kita: Menangis ada masanya, ketawa da masanya, sedih ada masanya, menari ada masanya; suka ada masanya, benci ada masanya; perang ada masanya, berbaik ada masanya…(Pengkhotbah 3:4-8) Saya tahu segala Tuhan lakukan akan tahan selama-lamanya; tiada tambah, tiada kurang. Tuhan bertindak begitu agar orang hormati dia. (Pengkhotbah 3:14) Apa yang kita lakukan perlu ada masa, jangan ketagih dengan hiburan, perlu “main semasa main, buat kerja semasa buat kerja”, perlu menjadi orang yang bijaksana!

Membesar dengan bergantung kepada Tuhan

Anak Ku, jangan lupa undang-undang saya. Kamu perlu mengikuti perintah Ku. Kerana kehidupan kamu akan panjang, kehidupan panjang dan keamanan akan dikurniakan. Jangan hilang kasih sayang dan keikhlasan, perlu sentiasa ingati, denga itu, kamu dapat disukai da nada kebijaksaan di hadapan Tuhan dan orang ramai. (Amsal 3:1-4)

Semasa pemuda, kita mesti mengingat ajaran Amsal, jangan hilang kasih syaang dan keikhlasan. Kita perlu sentiasa mengamalkan tutu kata dan tingkah laku yang baik, ada keyakinan, dan ketahui buah yang dilahirkan oleh roh suci merupakan kasih sayang, sukacita, aman, kesabaran, kemurahan, kebaikan, kesetiaan, lemah lembut, kawalan diri. (Galatia 5:22-23).

Apakah itu membesar?

Seorang kanak akan masuk zaman kanak dan kemudian menjadi pemuda. Kanak selalunya mementingkan diri sendiri, suka memanja, tetapi selepas menjadi pemuda, mula mencari persetujuaan rakan sebaya. Kerana kerap bergaul dengan masyarakat, pemikiran pemuda menjadi rumit, menjadi lebih berdikari, berharap dapat kasih sayang, perhatian, mula mengejar dengan sendiri. Dalam proses pembesaran, ada perubahan dan pengubahsuaian dari segi fizikal dan mental.

Pengetahuan pemuda meningkat, lebih bergaul dengan masyarakat, tetapi kerana itu juga akan mengalami kesusahan dan kegagalan di kehidupan sekolah atau semasa mengubahsuaian dengan masyarakat. Selain perlu meningkatkan keupayaan kawalan diri, perlu bersesuaia dengan kawasan sekeliling, malah perlu memupuk sifat positif, hubungan yang baik dengan orang lain, memastikan perkembangan dari segi fizikal, mental dan rohani, agar potensi dan kepintaran dapat dicungkil, mental dikukuh dan perangai dapat dibentuk.

Zaman kanak orang berwibawaZaman kanak saya penuh cahaya, kapal terbang kertas, basikal, minuman ringgan, makanan ringgan. Saya masih ingat semasa saya kecil, saya mengambil wang yang disimpan, sepuluh sen, dua puluh sen, membeli makanan ringgan, saya rasa sangat puas hati; basikal lama merupakan pengangkutan saya untuk makan angin selepas habis kerja rumah. Setiap kali ibu menyuruh saya membeli barang, saya akan menukar menjadi pekerja syarikat menghantar barang, menyelesaikan tugas dengan cepat.

Sudah tentu, saya juga ada masa tidak bergembira dan melakukan kesalahan, saya belajar dari kegagalan. Saya mesti menanggung tanggungjawab saya, tidak putus asa walaupun ada halangan. Zaman kanak setiap orang ada makna yang berbeza, ia terdiri daripada pandangan sendiri, malah merupakan peringkat yang penting maju ke masa hadapan. Mari kita lihat zaman kanak beberapa orang berwibawa!

Pencipta Edison

Edison semasa kecil dianggap bodoh. Suatu hari, guru berkata tentang bagaimana ayam menetas telur, Edison selepas mendengar juga meniru ayam menetas telur, harap dapat anak ayam, akhirnya diketawakan. Lihat! Beliau tidak sehebat mana semasa kecil, tetapi kerana perasaan ingin tahu yan kuat dan fikiran aneh, dan sifat mencipta yang tidak putus asa, merupakan seorang perintis tamadun manusia.

Presiden Amerika Syarikat yang pertama Washington

Washington telah menebang pokok epal yang disayangi ayahnya. Walaupun di tahu pembuatan bodoh ini akan dimarahi ayahnya, tetapi beliau masih mengakui kesalahannya kepada ayahnya dengan ikhlas. Oleh kerana keikhlasan Washington, ayah mengampuni beliau. Washington juga pernah melakukan kesalahan semasa kecil, tetapi apabila dewasa, sifat beliau yang berani mencuba dan hati yang ikhlas menjadikan beliau seorang pemimpin yang hebat.

Penulis dunia Helen Keller

Sejak kecil, beliau telah buta, pekak, kaki juga tidak senang bergerak selepas mengalami penyakit yang serius. Helen Keller pernah kemurung dan berundur, namun, di bawah kasih sayang ahli keluarga dan guru, beliau mula pergi sekolah dan mengatasi ramai halangan, malah masuk universiti. Beliau mula belajar membaca buku dengan braille, juga mula menuli karya. Helen Keller tiada zaman kanak yang sihat dan gembira, tetapi teks yang ditulisnya mengharui ramai orang, walaupun beliau telah mati, semangatnya masih dipuji orang.

Melalui pengalaman orang berwibawa di atas, kita boleh nampak, tidak kira bagaimana persekitaran semasa kecil, ia tidak menetapkan masa hadapan yang gagal dan tiada harapan. Kita benar-benar perlu belajar lihat harapan dari kekecewaan, ia juga penting ada keyakinan diri, jangan menafikan diri kerana sedikit halangan, jangan ada pandangan pemikiran yang salah.

Dengar bunyi yang negatif

Ramai orang mendengar penilaian dari ibu bapa atau penjaga. Miri kata ibu bapa mengatanya malas, bodoh, walaupun dia menafikan, namun secara tidak langsung mempengaruhinya, penilaian negetif orang sering menyebabkan orang ada pandang yang salah. Adakah kamu juga begitu?

Adakah kamu ada pengalaman atau fikiran di
bawah?

Ada

Tidak
1. Keputusan saya selalunya paling teruk. Haiz,
tidak mahu baca lagi, baca pun begitu.
2. Guru marah saya bodoh, rakan pun ketawakan
saya, saya rasa saya memang dilahirkan bodoh!
3. Ayah selalunya lebih sayangi adik perempuan,
saya tidak disukai, ayah tidak dengar apa yang saya kata.
4. Pelajar sekelas hebat, saya tidak dapat berbanding,
saya hanya orang biasa!
5. Saya tidak tahu masa hadapan mahu jadi apa, saya
terlalu kecewa, saya tiada masa hadapan.
6. Saya rasa saya seorang yang tidak berguna, perkara
yang begitu senang pun tidak dapat lakukan,
saya memang tidak berguna!
7. Fakta ialah fakta, tidak perlu fikirkan kerana tidak
dapat diubah, lebih baik saya hidup kehidupan biasa

Tukarkan cara pemikiranBarang kali, kita diperangkap fikiran negatif tanpa diketahi. Tetapi, kita mesti beritahu diri sendiri: kita ada kuasa mengubah banyak perkara, termaksud mimpi kita! Soalannya hanya adakah kita rancangan yang sempuna, dan adakah kita sanggup melaksanakan dengan sebaiknya?

 1. Saya mendapat kedudukan terakhir, ini membuktikan saya perlu lebih berusaha, saya akan mengagumkan orang lain.
 2. Saya bukan dilahirkan bodoh, mungkin saya malas sedikit, tetapi saya ingin menjadi orang yang rajin sekarang.
 3. Adik perempuan masih kecil, dia memerlukan lebih jagaan ayah, saya telah dewasa, asalkan apa yang saya cakap munasabah, ayah akan hormati saya.
 4. Saya juga berpeluang menjadi pelajar cemerlang, asal saya menjadikan dia teladaan, saya juga akan menjadi hebat. Sudah tentu, saya tahu saya juga ada kelebihan.
 5. Masa hadapan di tangan orang yang ada harapan, saya percayai asalkan saya rajin saya akan mencari yang ideal.
 6. Saya tentu ada kelemahan dan kekurangan, asalkan saya tidak berhenti belajar, tentu saya akan lakukan yang lebih baik!
 7. Walaupun fakta tdak dapat diubah, tetapi saya patut lebih aktif mengamalkannya, bermula semula.

Orang sering tidak puas hati dengan keadaan sekarang, lihat orang lain lebih baik daripadanya, sering rasa kekurangan. Kita sering iri hati. Aiya! Kenapa say bukan XX yang pandai? Kenapa saya bukan anak orang kaya? Ramai pemuda rasa diri tidak penting, dunia ini begitu besar, orang begitu ramai, apa perbezaan kalau kurang saya?

Cerita

Pertukaran watak

Ada seekor monyet dalam hutan, dia rasa dia hanya tahu memanjat pokok, menggaru, memetik buah, kehidupan membosankan. Monyet iri hati dengan harimu, selain hebat, berani.

Suatu hati, muncul seorang pari-pari. Monyet memberitahu hasratnya kepada pari-pari: “Saya mahu menjadi harimau yng gagah!” Pari-pari bersetuju. “Ding!”, monyet telah bertukar menjadi harimau yang kuat. Monyet berasa gembira selepas menukar menjadi harimau, dia berjalan di dalm hutan. Dia bertegur sapa dengan kawannya, mereka takut melari, dia berasa sangat gembira.

Selepas beberapa hari, beberapa harimau besar merenung dia, fikirkan dia datang merebut kawasan, monyet cedera digigit harimau. Monyet yang cedera menyesal menjadi harimau, menangis dengan sedih. Pari-pari muncul, monyet merayu: “Saya mahu bertukar kembali, tidak mahu menjadi orang lain lagi!”

Dengan itu, pari-pari menukarnya ke monyet, lalu hilang dengan senyuman. Monyet balik ke keluarganya, ahli keluarganya menyambut dia dengan hangat, kerana mereka ingat dia dimakan harimau. Barulah monyet ketahui identitinya begitu penting dan tidak dapat diganti, ia tidak lagi iri hati haiwan lain!

Kita sering mengabaikan kelebihan dan kekuatan kita, dan iri hati kelebihan orang lain. Ya, mungkin kita tiada identiti yang luar biasa, tetapi kita mesti sentiasa mengingati diri sendiri: Kita adalah tidak ternilai! Kerana kita ciptaan Tuhan,semasa kita masih dalam kandungan, Dia telah mengenali kita, kitab memberitahu kita kalau tiada kebenaran Tuhan, sebatang rambut pun tidak akan jatuh ke tanah! Anak Tuhan Yesus Kristus kerana cinta kita sanggup memikul dosa-dosa kita, disalibkan di kayu salib, oleh itu kita jangan memandang rendah terhadap diri sendiri.

Rupa-rupanya saya ialah

Secara teliti, rupa-rupanya kita semua adalah tidak ternilai, kita perlu mengenali diri sendiri dengan baik dan menjaga imej! Selepas zaman kanak, kita semakin dewasa, mejad pemuda, kita mahu jadi orang yang macam mana? Dan kita mahu menuju kea rah mana?

Mewujudkan imej diri yang baik

 • Milik—

Saya unik, istimewa.

Dunia ini tiada saya yang kedua.

Menghargi kelebihan dan kekuatan diri.

Menerima kekurangan dan kelemahan diri.

Mengekalakan skap optimis dan positif.Belajar mengendali emosi sendiri.

Mengelakkan melakukan tingkah laku yang salah.

Saya unik, pandai bercerita, guru dan pelajar gemar mendengar. Perkara hari ini dilakukan hari ini. Saya mesti aktif belajar. Saya mesti sentiasa memerhatikan tingkah laku, tidak marah sesuka hati, ikhlas apabila bergaul dengan orang.

 • Harga—

Walaupun saya melakukan kesalahan, namun ia adalah proses belajar.

Kegagalan membawa kepada kejayaan.

Nilai dan keyakinan diri saya bukan bergantung kepada kejayaan atau kegagalan.

Walaupun tiada kejayaan, saya masih hidup dengan gembira, kerana saya telah berusaha.

Sentiasa mencabar fikiran saya.

 • Kuasa—

Saya perlu sedaya upaya menunjukkan potensi yang dikurniai Tuhan.

Saya mendorong diri melakukan perkara yang sering tidak baik dilakukan.

Saya percayai semua orang berguna.

Saya mencari kelebihan dan kekuatan diri.

Saya tahu kelebihan diri, berusaha menunjukkan, tidak memandang rendah kepada dir sendir. Berusaha hidup dengan keyakinan, membantu orang, mengambil berat orang lain, membentukan orang, jadikan kehidupan penuh dengan kuasa.

Masa hadapan kita bukan mimpi

“Apabila dewasa, saya mahu jadi doktor! Saya mahu jadi guru! Saya mahu jadi juruterbang! Saya mahu jadi…” Setiap orang ada harapan terhadap masa hadapan. Masih ingat semasa kecil, guru meminta kita mengisi borang cita-cita, kita akan berbincang tentang impian kita. Pada masa itu ada hati yang suci, sekarang imbas kembali masih merindui. Ramai orang rasa orang semakin dewasa, impian semakin jauh. Adakah impian terlalu susah dicapai, atau kita telah berubah?

Sekolah seperti menara gading yang berkembang, di bawah langit biru, kita mengatakan impian kita. Muka yang ketawa, pertandingan yang menarik…dikunci dalam buku kenangan selepas tamat pelajaran. Lagu dari radio: Masa hadapan kita bukan mimpi…

Kereta api masa hadapan

Suatu hari seorang datang ke persimpangan, jalan kiri ada daun dan rumput, jalan kanan nampaknya sering dijalani orang Dia mengambil sedikit masa memikir. Akhirnya dia memilih jalan kiri, kenapa? Kerana dia rasa, dia berharap dapat mencari sesuatu dalam perjalanan ini, dia berani mencabar. Sekarang berada di hadapan kereta api masa hadapan, manakah jalan yang kamu akan pilih?

 1. Menuju ke arah impian
 2. Menuju ke arah kenyataan
 3. Menuju ke arah yang tidak diketahui

Kalau kamu pilih…Menuju ke arah impian

Risiko:Kamu mungkin berhadapan dengan halangan
yang besar, akhirnya menafikan diri.
Keuntungan:Kamu mungkin mencapai impian, menikmati
perjalanan yang palign mencabar.

Menuju ke arah kenyataan

Risiko:Kamu akan terlepas peluang mengejar
impian. Hidup di kehidupan biasa, tiada yang
istimewa.
Keuntungan:Kamu seorang yang ada berpandang jauh,
berhati-hati.

Menuju ke arah yang tidak diketahui

Risiko:Kamu dipengaruhi alam sekitar, mendapat
pengakhiran yang tidak diingini.
Keuntungan:Berani mencabar, kamu mungin mendapat
keuntungan yang luar biasa dalam perjalanan.

Terdapat banyak pilihan dalam kehidupan, apabila kita berdepan dengan pilihan,kita perlu meminta Tuhan memberi kita kebijaksanaan untuk memilih.

Bersiap sedia, perjalanan bermula!

Setelah tamat pengajian sekolah menengah, saya pernah berfikir sama ada mahu terus pelajaran, ataupun terus impian saya, ia merunsingkan. Impian saya adalah menjadi seorang penulis hebat. Kemudian, saya telah berpindah ke universiti swasta, memilih subjek bahasa cina, berjuang untuk impian. Namun, saya perlu menegaskan, tidak kita kita ada keyakinan mencapai impian, ada sesuatu yang tidak boleh kurang, iaitu rancang, kita perlu merancang untuk impian.

Masih ada masa melepaskan impian

Walaupun ada impian seramai pun, kita mengabaikan misi dan visi Tuhan, saya rasa kekurangan satu hadiah yang indah dalam kehidupan. Wang yang sebanyak mana pun tidak standing dengan meletakkan impian dan kehidupan untuk mencapai kehendakan Tuhan. Ada sebuah lagu yang berbunyi: “Apa yang saya berikan, saya terus bertanya, terus mencari…” Tuhan mahu kita menyerah kepada dia. Samuel berkata: “Mendengar arahan lebih baik daripada pengorbanan, menyerah diri lebih baik daripada lemak kambing…” Kadang-kadang kita masih perlu melepaskan impian, menyerah diri kepada Tuhan!

Semasa membuka tingkap, pancaran matahari kuat, dandelion impian ditiup angin, saya meletak impian di dalam tangan, menyerah impian di tangan Tuhan, berharap dengan perjalanan…

Sumber:The Youth Way Fasa 79

About the author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *