Pandangan bersih, telinga tidak mendengar statik! 

Ada sepasang suami dan isteri, si suami bukan sahaja pekak tetapi kelihatan hodoh;

si isteri pula buta sejak kecil, tetapi bijak dan pandai.

Disebabkan kepekakan, suami tidak tahu isterinya seorang yang mulut carut. Sebaliknya si isteri tidak tahu suaminya hodoh rupanya. Mereka berdua hidup saling bergantung dan kehidupan perkahwinan juga harmoni, bahagia dan hidup damai setiap hari.

Satu hari, pasangan itu terdengar ada seorang doktor pakar yang mahir untuk mengubati banyak penyakit susah. Setelah mendapat persetujuan bersama, mereka berdua pun memutuskan untuk melawat doktor itu dan berharap agar kecacatan mereka boleh sembuh.tanpa mengira berapa banyak wang yang akan dibelanjakan. Mereka ingin mencubanya.

Kemudian, doktor pakar itu pun menyembuhkan kecacatan mereka berdua. Suami tidak lagi pekak dan isteri tidak lagi buta.

Tetapi sejak hari itu, tiada hari yang damai dalam keluarga itu.

Disebabkan setelah mendengar kata-kata kesat isterinya, si suami hilang kesabaran. Isteri pula tidak lagi menghiraukan suaminya setelah terlihat rupa hodohnya.

Apabila mereka menerima bil doktor pakar yang mahal itu, kedua-dua mereka enggan membayar bil tersebut.

Mereka berkata kepada doktor, doktor perlu membayar pampasan kerugian mereka kerana doktor telah menjejaskan kebahagiaan hidup mereka.

Setelah mendapati sukar meminta pasangan itu membayar bil, doktor berkata kepada mereka,”’Jika kemahiran perubatan saya benar-benar membolehkan anda menjadi begitu tidak berpuas hati, saya boleh mengembalikan masa lalu anda.Si suami menjadi pekak dan membiarkan si isteri buta sekali, jadi anda boleh kembali ke hidup asal.”’Pasangan itu, bagaimanapun, telah menolak cadangan ini sebulat suara.

Doktor berkata: ‘Memandangkan anda tidak bersedia untuk kembali ke rupa sebelumnya, maka kini anda perlu lebih berpuas hati berbanding dulu.Jadi, anda perlu membayar kepada saya.”

Cerita ini memberitahu kita: orang, dalam satu tangan, cuba segala cara untuk mengatasi kelemahan mereka sendiri, mendapatkan apa yang mereka mahu; sebaliknya juga menanggung risiko yang mungkin dialami.

Hubungan kita dengan Tuhan pun begitu juga.Kadang-kadang,kita meminta banyak perkara daripada Tuhan, tetapi perkara itu tidak semestinya ditunaikan,jadi kita pun memarahi Tuhan.

Kadang-kadang kita seolah-olah menjadi mangsa yang tidak bersalah, tetapi tiada sesiapa yang boleh membahayakan kita melainkan kita sendiri.

Kadang-kadang orang di hadapan Tuhan seperti penyangak, asalnya berkata segala-galanya baik dan memutuskan segala-galanya yang baik, tetapi berubah juga akhirnya.

Manusia sentiasa mencari pelbagai alasan untuk menjelaskan diri sendiri yang suka ‘berubah-ubah’.

About the author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *