Pelajaran yang paling popular di Universiti Harvard tahun ini 

Cuba teka, apakah pelajaran yang paling popular di Universiti Harvard tahun ini?

Sudah dapat jawapan? Jawapannya ialah pelajaran elektif “’Kebahagiaan” berbanding dengan pelajaran yang terunggul “Pengenalan kepada Ekonomi”.

Kursus ini diajar oleh seorang pensyarah muda yang sedikit diketahui iaitu Taylor Ben – Shahar. Taylor Ben – Shahar menggambarkan dirinya sebagai seorang yang pemalu dan pendiam.

‘Di Harvard, semasa kali pertama saya menyampaikan kelas psikologi yang positif, hanya terdapat lapan orang pelajar daftar, terdapat 2 orang separuh masa menarik diri daripada kursus itu.

Kali kedua, saya mempunyai hampir 400 orang pelajar. Sampai kali ketiga, apabila bilangan pelajar mencapai 850 orang membuatkan saya berasa tegang dan tidak selesa.Terutamanya apabila ibu bapa, datuk nenek pelajar dan rakan-rakan dari media muncul di kelas saya. ‘Kita datang ke dunia ini, apa yang harus kita kejarkan? Beliau percaya bahawa: kebahagiaan adalah kriteria tunggal untuk mengukur kehidupan, adalah matlamat utama semua matlamat.

‘Orang mengukur standard kejayaan komersil adalah mengikut wang. Gunakan wang untuk menilai aset dan liabiliti, keuntungan dan kerugian, mempunyai apa-apa kaitan dengan wang itu tidak akan diambil kira.Wang adalah kekayaan tertinggi. Tetapi saya fikir, kehidupan sama dengan perdagangan ada keuntungan dan kerugian.

Secara khususnya, apabila anda melihat kehidupan anda sendiri, jadikan emosi negatif sebagai perbelanjaan dan emosi positif sebagai pendapatan.

Apabila emosi positif melebihi emosi negatif, darjat kebahagiaan pun mencapai “kekayaan tinggi”. Oleh itu, kebahagiaan adalah gabungan daripada keseronokan dan makna.

Seseorang yang gembira, anda mesti mempunyai matlamat yang jelas boleh membawa kegembiraan dan makna, maka usaha untuk mengejar.

Orang yang benar-benar gembira akan berasa dalam cara hidup mereka sendiri yang bermakna, menikmati segalanya sedikit demi sedikit.

Taylor Ben – Shahar berharap murid-muridnya belajar untuk menerima diri sendiri, tidak mengabaikan keunikan yang dimiliki mereka, sanggup menghilangkan sifat ‘kesempurnaan’, dan perlu ‘belajar untuk gagal’.

Taylor Ben – Shahar juga mempermudahkan 10 petua kecil untuk pelajar:

  • Mematuhi hasrat hati anda

Pilih pelajaran yang masuk akal anda dan membuat anda gembira, jangan mengambil kelas elektif disebabkan mudah skor A, atau telah dipilih oleh kawan-kawan anda, atau orang lain berpendapat anda perlu mengikuti pelajaran itu.

  • Banyak bersama dengan rakan-rakan

Jangan terikat dengan kerja harian anda, hubungan interpersonal yang rapat adalah isyarat kebahagiaan anda, dan kemungkinan membawa anda kebahagiaan.

  • Belajar untuk gagal

Tiada jalan pintas untuk kejayaan. Dalam sejarah manusia, orang yang berjaya adalah mereka yang berani mencuba dan sering akan gagal. Jangan biarkan rasa takut kegagalan menangkap anda untuk mencuba perkara baru.

  • Menerima diri sepenuhnya manusia

Kecewa, marah, kesedihan sebahagian sifat manusia. Penerimaan ini, dan jadikan mereka sebagai perkara semula jadi, membenarkan diri anda kadang-kala menjadi sedih dan kecewa. Kemudian, tanya diri anda, apa yang anda boleh lakukan untuk membuat diri berasa lebih baik sedikit.

  • Memudahkan kehidupan

Lebih banyak tidak semestinya adalah yang terbaik. Perkara yang baik tidak semestinya berfaedah. Mungkinkah anda memilih terlalu banyak kelas? Terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang terlalu banyak? Harus kerjakan kualiti bukannya kuantiti.

  • Senaman

Sukan adalah salah satu perkara yang paling penting dalam hidup anda. Selagi tiga kali seminggu, selagi 30 minit pada satu masa, anda boleh meningkatkan kesihatan fizikal dan mental anda.

  • Tidur

Walaupun kadang-kadang ‘duduk sepanjang malam’ tidak dapat dielakkan, tetapi setiap hari 7-9 jam tidur adalah jumlah pelaburan yang besar. Oleh itu, dengan tidur yang mencukupi, anda akan menjadi lebih cekap, lebih kreatif, dan lebih menyeronokkan.

  • Pemurah

Sekarang, dompet anda mungkin tidak mempunyai wang yang banyak, anda juga tidak mempunyai banyak masa. Tetapi ini tidak bermakna bahawa anda tidak boleh membantu orang lain. ‘Pemberian’ dan ‘Penerimaan’ adalah dua muka satu perkara. Apabila kita membantu orang lain, kita juga membantu diri kita, Apabila kita menolong diri sendiri, secara tidak langsung kita juga membantu orang lain.

  • Keberanian.

Keberanian bukannya tidak takut, tetapi adalah rasa takut tetapi masih kekal ke hadapan.

  • Ungkapan terima kasih

Dalam kehidupan, jangan menganggap keluarga, kawan-kawan anda, kesihatan, pendidikan semua ini sebagai satu kebiasaan. Mereka adalah hadiah kenangan anda. Ingatkan penghargaan orang lain, sentiasa mengekalkan hati yang bersyukur. Harian atau sekurang-kurangnya sekali seminggu, anda mencatatkan tindakan mereka.

About the author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *