Begitu Rupanya Kebahagiaan 

Sama ada kamu sudah berkahwin atau bujang, semua orang ingin mencari kebahagaiaan. Kebahagaiaan adalah matlamat kehidupan. Namun begitu, terdapat berapa orang yang benar-benar memiliki dan menikmati kebahagaiaan?

Kebahagaiaan nampaknya begitu dekat dengan kita tetapi juga terasa begitu jauh. Ramai orang berpendapat kebahagiaan dapat diperolehi dengan meninggalkan kampung halaman dan bekerja keras untuk mencari rezeki. Namun begitu, kebahagiaan tetap tidak dijumpai apabila sudah menjadi kaya. Kebahagiaan juga tidak dijumpai setelah memiliki status dan kuasa.

Kebahagiaan itu umpama buih-buih yang terbang di udara dan manusia bagai kanak-kanak yang mengejarnya. Saat ini kita dapat menangkapnya tetapi dalam sekelip mata, ia terhapus di atas tapak tangan. Semakin ramai orang mencari kebahagiaan tanpa berhenti. Manusia mengejar buih-buih yang cantik untuk menikmati kepuasan yang dibawa oleh persaingan.

Kebahagiaan tidak lagi dirasai dalam persaingan dan pergelutan. Kemungkinan ada orang yang dipijak atau ditolak dalam persaingan. Kemungkinan seseorang akan berasa gembira apabila berjaya, tetapi dia juga akan mengalami kehampaan apabila buih itu pecah. Namun, kita sentiasa tidak dapat buat apa yang disukai dalam dunia yang penuh cabaran ini. “Kebahagiaan” sudah diganti oleh kepusaan yang dibawa oleh persaingan.

Di satu kampung tinggal sepasang suami isteri. Pada suatu malam hujan lebat berserta ribut petir, si isteri mengalamai pendarahan perut. Suaminya memanggil ambulans tetapi tidak berjaya. Akhirnya, dia pun mendukung isterinya ke hospital dalam hujan.  

Suami berkata kepada isterinya: “Kini kita cuma boleh bergantung kepada satu sama lain.” Isteri yang tersandar pada bahu berkata: “Saya baru sedar erti kebahagiaan!”

Alkitab berkata: “ Lebih baik hidangan sayur di tempat wujudnya kasih, daripada hidangan lembu gemuk disertai kebencian.” (Amsal 15:17)

Sumber artikel:《平静花开忙碌天》
Penulis:陈朝强

About the author