Siapakah yang Anda Mahu Jadi? 

Siapakan yang Anda Mahu Jadi?

“Jangan berpakaian begitu biasa

akan diketawakan oleh orang lain!”

“Seseorang haruslah berpakaian ‘In’ seperti penghibur Korea!”

Cubalah berfikir, adakah kita selalu memberi perhatian kepada seseorang penghibur atau berharap dapat memakai sepasang kasut jenama dan membawa beg berharga? Berdasarkan keadaan ini, kita selalu bergantung “barang luaran” untuk meningkatkan nilai diri. Pernahkah anda berfikir, kita telah meletakkan nilai diri sama tahap dengan barang yang kita miliki? Secara beransur-ansur, manusia tidak lagi menganggap sendiri yang mulia, tetapi akan menganggap kondisi eksternal lebih baik berbanding segalanya. Mereka telah lupa bahawa kami adalah harta tak ternilai bagi Tuhan.

Tidak dapat dinafikan bahawa ramai orang muda berjuang untuk mencari kedudukan dalam sesi pertumbuhan mereka. Dan mereka akan menganggap bintang-bintang terkenal atau supermodel sebagai kedudukan mereka yang ingin berjuang. Dengan ini, mereka akan mudah dipengaruhi oleh aksi-aksi mereka dan juga membazirkan masa untuk mengubah diri sendiri menjadi lebih “fesyen”. Tetapi, adakah kamu faham bahawa imej bintang hanya milik mereka sendiri? Dan bukan miliki kita.

Saya amat suka kata yang diucapkan oleh penyanyi terkenal yang bernama Justin Bieber bahawa “Saya hanya ingin hidup seperti Tuhan.” Betul katanya, kenapa kita tidak berfikir bahawa kita sepatutnya mengikuti Tuhan yang penuh kasih sayang dan keupayaan berbanding dengan segala di dunia?

Penyelidikan parut

Ini adalah suatu penyelidikan psikologi Amerika. Sukarelawan diberitahu tujuan menjalankan penyelidikan ini adalah untuk memerhatikan reaksi orang yang tidak kenali terhadap seseorang yang mempunyai kecacatan fizikal (terutamanya orang yang mengalami kecederaan muka).

Mula-mulanya, sukarelawan akan diatur dalam bilik yang berlainan dan artis solekan profesional dari Hollywood akan melukis satu parut yang menakutkan di muka kiri mereka. Selepas itu, mereka akan membawa muka yang cedera keluar untuk melihat reaksi orang yang tidak kenali terhadap muka mereka. Tetapi, mereka tidak tahu bahawa parut yang dilukis di muka mereka awal-awal sudah dibersihkan.

Apabila kita menjalankan temu ramah dengan sukarelawan dan kita mendapati bahawa mereka semua memberi komen yang sama. Mereka kata semua orang melayan mereka dengan kasar, tidak peramah dan suka menatap muka kiri mereka.

Sebernarnya, semua muka sukarelawan adalah seperti biasa dan tidak ada apa-apa parut. Tetapi, “cetus maya” yang mereka ingin menyebabkan mereka berfikir bahawa sikap orang lain terhadap mereka adalah berbeza daripada biasa. Melalui penyelidikan ini, terdapat bahawa kesedaran diri yang palsu akan menjejaskan penghakiman seseorang.Pakar psikologi mengatakan bahawa ramai orang akan dihadkan oleh dunia dalaman mereka sendiri. Oleh itu, mempunyai imej diri yang sihat adalah amat penting. Seseorang memerlukan imej diri yang sihat baru akan menyayangi diri sendiri, menyukai diri sendiri dan menunjukkan diri sendiri yang baik.

Cintamu, Jadimu

Pernahkah anda mendengar ungkapan “mencinta kamu sampai menjadi kamu”? Ramai peminat mencintai bintang-bintang terkenal sampai hendak “menjadi” mereka. Tetapi, kita tidak menyedari kita hanyalah suka rupa dan imej mereka. Laporan rangkaian dan akhbar dahulu pernah menyiarkan seorang gadis menggunakan lapan tahun untuk mengubah diri menjadi “Fan Bingbing” (Penghibur China). Cuba fikirkan berapa banyak perkara yang boleh dilakukan dalam 8 tahun? Tetapi dia hanya membazirkan lapan tahun untuk melakukan perkara yang tidak manfaat.

Mengapakah sesetengah orang mahu mengubah diri menjadi orang lain melalui pembedahan plastik? Sebab yang paling utama adalah kerana tidak cukup mengenal pasti diri dan tidak menyukai diri sendiri. Ia adalah permasalahan imej diri sendiri.

Apakah imej sendiri?

Secara ringkas, ia adalah bagaimana seseorang melihat diri sendiri. Sekiranya imej diri terlalu tinggi akan membangkitkan diri sendiri, iaitu mewujudkan kebanggaan. Sebaliknya, jika imej diri terlalu rendah akan merendahkan sendiri dan sering mempunyai perasaan rendah diri. Oleh itu, tidak baik jika imej diri sendiri terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Apakah kesan jika imej diri rendah?

  1. Tiada keyakinan dalam melakukan sesuatu, tidak berani untuk menerima cabaran
  2. Menjejaskan hubungan peribadi
  3. Sentiasa tidak gembira
  4. Kekurangan watak dan penamaan

Kita semua ciptaan Tuhan yang unik!

Terdapat banyak ayat dalam Alkitab yang mengajar kita untuk “mengasihi orang seperti kita sendiri.” Oleh itu, kita harus menyayangi orang lain dan diri sendiri kerana ia juga merupakan prestasi mencintai Tuhan. Sudah tertentu, kita tidak boleh terlalu memanjakan diri sendiri atau merampas kebendaan orang lain kerana ini merupakan perkara yang bertentangan dengan ajaran kebenaran Alkitab.

Yakin, Cinta diri, Disiplin, Berdikari

Pernah membaca sebuah buku yang menyatakan bahawa semua orang adalah istimewa. Setiap orang mempunyai kebakatan dan kehidupan yang berbeza, dan bagi Tuhan, kita semua merupakan orang yang unik. Oleh itu, kita mesti hidup dengan keyakinan, mencintai diri sendiri, berdisiplin dan berdikari.

Yakin→ hidup dengan penuh keyakinan, yakin kebenaran dan kemampuan Tuhan.

Cinta diri→mencintai diri sendiri, menghargai apa-apa yang ada sekarang termasuk kesihatan, kekayaan, peluang, pengetahuan.

Disiplin→ sediakan sesuatu yang sepatut dan tidak boleh dilakukan untuk diri sendiri.

Berdikari→berani menghadapi kesukaran dalam kehidupan. Jangan lupa berdoa semasa menghadapi kesukaran.

Orang yang berbeza mempunyai kurniaan yang berbeza!

Ciptaan Tuhan adalah istimewa dan unik. Oleh itu, setiap orang mempunyai bakat, kebolehan, kurniaan, dan keupayaan yang berbeza. Walaupun setiap orang mempunyai misi sendiri yang berlainan, tetapi kita semua mempunyai matlamat yang sama iaitu menuju ke arah syurga.

Tidak akan meninggalkan kita…

Tuhan mempunyai 12 rasul yang dikenali. Tetapi, apakah syarat sebagai rasul yang dipilih oleh Tuhan? Kebolehan? Keupayaan? Perangai? Ketinggian dan rupa? Berdasarkan Lukas 6:12-13 mempersaksikan: “Pada waktu itu pergilah Jesus ke bukit untuk berdoa dan semalam-malaman Ia berdoa kepada Allah. Ketika hari siang, Ia memanggil murid-murid-Nya kepada-Nya, lalu memilih dari antara mereka dua belas orang, yang disebut-Nya rasul.”

Tetapi, rasul Tuhan ada yang mengkhianatinya dan ada yang kata dia tidak megenali Tuhan. Adakah ini kerana Tuhan salah memilih orang? Tidak. Tuhan ialah seorang yang adil dan simpati orang. Ia tidak pernah berat sebelah sesiapa. Setiap orang mempunyai peluang untuk insaf walaupun melakukan kesalahan. Berdasarkan Ulangan 31:8 mempersaksikan: “Tuhan sendiri membimbing dan menolong engkau. Ia tak akan mengecewakan atau meninggalkan engkau. Janganlah takut atau cemas”.

Membentuk citra diri yang ideal melalui Facebook

Dalam era baru ini, berkongsi foto, siarkan komen atau tinggalkan mesej, berkongsi cerita sendiri, berbual dengan orang lain dan lain-lain di media sosial seperti Facebook telah menjadi suatu perkara kemestian seharian untuk kebanyakan orang.

Pada masa kini, kebanyakan orang dewasa mengharapkan dapat membina citra diri yang ideal melalui media sosial yang berbeza. Keadaan ini juga ditimbulkan oleh orang remaja. Orang remaja suka menyiarkan foto dan artikel di Facebook dan mereka berharap dapat terima maklum balas seperti kepujian, sokongan, perhatian daripada orang lain. Walau bagaimanapun, jika terlalu bergantung pada media sosial sedemikian untuk mendapatkan pengesahan dan kepuasan diri, ia lama-kelamaan akan menjadi suatu permasalahan yang amat serius dalam kalangan masyarakat.

Penyelidikan menunjukkan bahawa Facebook memang boleh membantu orang remaja untuk membina citra diri yang positif dan ideal serta dapat memberi segala perhatian dan kepuasan yang mereka perlukan. Namun, cara membangun citra diri di Facebook kadang kala akan menimbulkan masalah seperti kebingungan citra diri, obsesi diri dan sebagainya. Oleh itu, membentuk citra diri di Facebook mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri. Orang remaja seharusnya menganggap Facebook sebagai suatu alat bantuan untuk komunikasi dan tidak seharusnya terlalu bergantung kepadanya sebagai platform untuk membina imej diri.

Bersukacitalah kerana namamu dicatat di syurga!

Berdasarkan Lukas 10:17 mempersaksikan: “ Kemudian ketujuh puluh murid itu  kembali dengan gembira dan berkata: ‘Tuhan, juga syaitan-syaitan takluk kepada kami demi nama-Mu.’ Manakala dalam 20 knot mempersaksikan: ‘Namun demikian janganlah bersukacita kerana syaitan-syaitan takluk kepadamu, tetapi bersukacitalah kerana namamu ada tercatat di syurga.’”

  • rasul Tuhan berasa sangat bangga dan teruja kerana dapat menyembuhkan orang dan mengusir syaitan atas nama Tuhan. Tuhan tidak menyangkal kegembiraan rasul-Nya dan ingin rasul-Nya tidak bersukacita akan pencapaian yang mereka capai, tetapi bersukacita akan nama dicatat di syurga.
  • Orang Kristian tidak perlu bergantung kepada kebolehan luar seperti pakaian, hiasan dan lain-lain untuk menegaskan nilai diri dan meningkatkan keyakinan dan persepsi mereka. Bagi Tuhan, kita seorang yang bernilai dan berharga. Oleh itu, kita tidak perlu terlalu bergantung dan mementingkan kelebihan luar tetapi harusnya berhidup sebagai seorang Kristian untuk mencapai kerja dan misi yang Tuhan mahu kita capai di dunia ini.

About the author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.