Komik 

Sejak kecil, peluang untuk membaca komik tidaklah seluas seperti sekarang.

Komik pertama yang dilihat ialah ‘Master Q’ yang dikarang oleh Wong Tze. Masih ingat ‘Master Q’ adalah komik jenis bersiri iaitu empat petak. Masa itu, keluarga saya tidaklah kaya, saya tidak mampu untuk membeli buku-buku komik, cuma baca komik yang telah disiarkan dalam akhbar harian. Apabila besar, saya mula berkenalan dengan buku komik kedua iaitu Doraemon. Terlihat Nobita mempunyai pembantu yang hebat seperti Doraemon,saya juga mula berangan, jika saya mempunyai Doraemon, sudah pasti semua masalah yang saya temui boleh diselesaikan.

Apabila dewasa, pendedahan kepada komik pun banyak bertambah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pembaca komik tidak lagi hanya terhad kepada kanak-kanak atau orang yang muda, hampir semua lapisan masyarakat membaca komik. Lebih-lebih lagi, kandungan dalam komik tidak lagi hanya bercakap tentang fiksyen atau mustahil, beberapa tahun kebelakangan ini, setelahmenyaksikan “Putera Tenis”, “One Piece”, “Detektif Conan”, “Naruto”, “Slam Dunk”, disebabkan keperluan pasaran,mereka yang terlibat dalam penghasilan komik juga bertambah. Unsur-unsur komik menjadi pelbagai, ada jenis sukan, pengembaraan, fiksyen sains, remaja, kampus dan sebagainya.

Titik Permulaan Komik

Sejak bila komik bermula?Setelah mengambil satu tempoh masa untuk mengumpul maklumat, didapati bahawa sejak zaman Neolitik, manusia sudah tahu menggunakan lukisan untuk meluahkan emosi, aspirasi mereka serta rekod kehidupan, lukisan telah menjadi cara yang paling asas untuk merekodkan pembangunan manusia. Lukisan dalam tempoh ini sebenarnya sudah mempunyai prototaip asal komik, tetapi ia tidak mempunyai fungsi komik, kononnya komik adalah elemen-elemen unik rohani yang dimasukkan oleh orang zaman moden.

Manusia telah hidup di bumi ini hampir 50 juta tahun, tinggal banyak lukisan gua dan model bangunan batu yang belum diharungi, adalah rekod situasi kehidupan manusia pada masa itu. Saintis budaya Komik berfikir permulaannya adalah lukisan gua.

Pada akhirnya, apakah komik?

Dalam kamus, anda tidak dapat mencari satu tafsiran yang tepat bagi komik. Latar belakang sosial, politik dan etnik yang berbeza telah memberikan definisi yang berbeza, tetapi pada dasarnya adalah sama, iaitu komik merupakan seni senyuman. Ini bermakna kebanyakan pembaca akan membaca komik tujuannya adalah untuk rekreasi dan hiburan.

Walau bagaimanapun, setakat memahami seni komik dalam aspek senyuman adalah tidak saksama dan cetek. Malah, seni senyuman telah merangkumi segala kecantikan. Ada orang pernah menggambarkan komik sebagai koleksi lukisan, falsafah dan kesusasteraan, separuh baka, dan mempunyai kedua-dua ciri-ciri lukisan falsafah dan kesusasteraan, falsafah, melibatkan lukisan, falsafah dan sastera “kelebihan” seni. Walaupun penjelasan ini mengandungi unsur cemuhan tetapi menjurus kepada ciri-ciri asas seni komik, iaitu komik berbeza dengan kategori seni lukisan lain.

Lihatlah trajektori pembangunan sejarah komik, tak kira sejauh mana karikatur atau tema politik atau komik jenaka hayat, kesemuanya mempunyai fungsi melucukan, bertimbang rasa dan menyedarkan. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa umumnya komik mengandungi tiga unsur utama iaitu ketawa;memprovokasi pemikiran dan inspirasi , ketiga-tiga unsur ini adalah ciri-ciri asas komik.

Apakah sifat-sifat komik?

Komik adalah seni visual dan mempunyai kebiasaan dengan lukisan lain. Walau bagaimanapun, komik tidak betul-betul sama seperti dalam lukisan lain. Komik cuma mengemukakan pandangan dan komen terhadap sesuatu perkara, dan juga mempunyai ciri-ciri yang lucu. Jadi, ironi dan jenaka merupakan ciri-ciri asas seni komik, komik adalah seni secara menyindir dan lucu, tetapi juga seni berfikir berbalik.

Jenis komik

 1. Dikelaskan selaras dengan jumlah pembaca
  1. Komik Tunggal – hanya satu lukisan, pelbagai warna, secara kolektif dirujuk sebagai kandungan untuk watak-watak atau adegan, jarang sekali mempunyai cerita.
  2. Komik Pendek – ruang komik yang sangat singkat, biasanya hanya beberapa muka surat. Kalau diterbitkan dalam majalah, biasanya hanya satu edisi sudah berakhir.
  3. Komik Panjang – ruang komik bersiri adalah sangat besar, biasanya mengambil masa bertahun-tahun atau bahkan dekad.
 2. Selaras dengan tema
  1. Komik Saintifik – komik tema Sains fiksyen.
  2. Komik Kampus – tokoh utama komik ialah pelajar kampus.
  3. Komik Fantasi – kandungan pelbagai dunia yang berbeza dengan realiti.
  4. Komik Pengembaraan – Legenda komik tentang keseronokan.
  5. Komik Sukan – komik bertemakan sukan.
  6. Komik Permainan – permainan papan, permainan kad, kerja sihir bertemakan komik, boleh peraduan atau perjudian.
  7. Komik Pertimbangan – hujah untuk tema cerita, biasanya komik itu dan banyak lagi kerjasama, pemikiran penulis asal cerita dan watak buku komik lukisan pekerjaan yang dilakukan.
  8. Komik Sejarah – latar belakang sejarah memainkan ciptaan komik.
  9. Komik Seni Mempertahankan Diri – komik bertema seni mempertahankan diri, kebanyakannya Komik Hong Kong.
  10. Komik memasak – Bagi Jepun, dipanggilsebagai komik masakan. Bertemakan Memasak.

Lihatlah kesan komik

Kandungan buku komik di kedai-kedai buku kini boleh dikatakan bahawa pelbagai dan secara besar-besaran. Sesetengah ibu bapa tidak membenarkan anak-anak mereka membaca buku-buku komik, dan sesetengah guru tidak membenarkan murid membawa buku komik ke sekolah. Baca komik benar-benar mempunyai kesan yang buruk? Adakah komik akan menjejaskan pembelajaran? Membaca komik benar-benar menyebabkan pencapaian kerja sekolah merosot?

Secara umumnya, bilangan pelajar yang menegah tidak suka menonton kartun adalah kurang. Menurut penyiasatan kartunis Jan Susan, peratus pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah yang sering melihat komik ialah 43%, 89% orang yang kerap membaca komik kartun, dan 8% orang suka membaca komik selain kartun (seperti komik kanak-kanak, kartun teknologi ). Terdapat banyak komik kartun Jepun mengisi pasaran. Dalam kebanyakan komik, juga terdapat beberapa komik buruk, seperti “Crayon” dan sebagainya. Jadi, ibu bapa dan guru-guru harus memberi anak-anak mereka hak berorientasikan.

Pelajar di bawah bimbingan guru komik, mula menikmati ciptaan komik, mereka komik, serta merangsang semangat kreatif anak-anak, dan membenarkan pelajar untuk memberi perhatian yang lebih kepada masyarakat, kebimbangan untuk orang lain, kebimbangan kehidupan. Tanggungjawab sebagai ibu bapa, bukan mengikut keinginan mereka sendiri untuk sengaja mereka bentuk masa depan kanak-kanak, tetapi untuk memberinya ruang dan biarlah dia berkembang bebas, biarkan mereka memilih apa-apa perkara yang diminati. Memupuk tabiat pembelajaran yang baik, kanak-kanak juga mempelajari sesuatu melalui proses pembelajaran, tetapi juga otak juga menganalisis, kanak-kanak sedar gembira belajar, bukan hanya memikirkan pembangunan kapasiti, kualiti humor boleh menjadi pembentukan halus.

Kontroversi kartun atas kesan terhadap kanak-kanak telah lama wujud. Pada tahun 1953, Parlimen Atasan Amerika Syarikat telah menubuhkan sebuah panel kehakiman untuk menyiasat dan keputusan telah menunjukkan bahawa komik tiada kaitan dengan pergaulan remaja. Kartun sebagai titik permulaan, aktiviti pendidikan estetik di sekolah-sekolah dapat meningkatkan kualiti yang bermanfaat kepada pelajar.

Bagi kanak-kanak yang berprestasi akademik kurang memuaskan, sekiranya penciptaan komik merupakan satu perkara yang gembira, dia akan rasa berjaya, seterusnya boleh membangunkan keyakinan diri pelajar. Pendek kata, asalkan kita memberi panduan yang betul, penggunaan pelbagai sumber, buku-buku komik yang baik bukan sahaja tidak menjejaskan pembelajaran kanak-kanak, tetapi juga berkesan menggalakkan pembelajaran kanak-kanak.

Komik adalah hasil ciptaan imaginasi manusia, kandungan tema komik adalah sangat luas, atas sebab-sebab ini, komik bolehlah melanda kebanyakan orang, dan mudah untuk memahami, penerimaan begitu popular. Banyak jenis komik, cukup untuk memenuhi pelbagai peringkat pembaca dan adalah mudah untuk difahami dan cerita menunjukkan bukti konkrit skrin, secara beransur-ansur pemuda yang tidak suka membaca teks tebal juga berubah pendirian mereka.

Sebaliknya, beberapa komik positif seperti ‘One Piece’, saya fikir ia adalah kerja-kerja komik yang baik, ia digambarkan dalam kepercayaan rakan sebaya, integriti dan tanggungjawab. Slam Dunk adalah hasil komik yang baik, walaupun protagonis Yingmuhuadao kurang berhemah, tetapi perbuatan beliau dan semangat kegigihannya menjadi model pembelajaran bernilai bagi kita.

Sudah tentu, tidak dapat dinafikan, walaupun terdapat kelebihan buku-buku komik, tetapi ia masih mempunyai kekurangan. Terlalu ketagih terhadap buku komik, ia boleh menyebabkan kita terlepas perkara-perkara yang baik itu. Pertama, pelajar-pelajar sekolah menghabiskan sebahagian besar masa dalam membaca komik akan mengabaikan kerja rumah.Pekerja pejabat, malah suri rumah pun begitu. Setiap seorang mempunyai peranan yang harus dimainkan. Apabila kita leka dalam bacaan buku-buku komik, masa untuk pergaulan bersama orang lain akan beransur-ansur menjadi kurang. Akhirnya, hubungan kita dengan orang lain juga menjadi tidak rapat.

Selain itu, dunia komik maya, ramai penulis komik dalam usaha untuk meningkatkan jualan buku komik, plot komik adalah untuk merebut hati pembaca terhadap impian yang tidak dapat tercapai dalam kehidupan sebenar melalui menonton kartun. Maka, ramai orang yang ketagih kepada komik maya.

Baru-baru ini, kerana kenaikan Anime di Jepun, juga mula aktiviti Costplay. Costplay adalah main peranan, mereka sanggup membelanjakan sejumlah wang yang banyak untuk pembelian pakaian semasa main peranan watak komik. Bagi pelajar yang masih belajar, apabila mereka tidak mampu, ini juga boleh menyebabkan tekanan ekonomi di rumah.

Dengan perkembangan berterusan pasaran buku komik, banyak peminat buku komik tidak lagi hanya membaca komik. Di Jepun, kebelakangan beberapa tahun-tahun ini, ada cenderung peminat buku komik berkahwin dengan watak kartun. Peminat buku komik sanggup menjadikanwatak-watak maya menjadi pasangan sendiri. Mereka membeli banyak bantal watak kartun atau produk periferal, akan teruja apabila terlihat banyak watak kartun kegemaran mereka. Secara beransur-ansur, mereka tidak lagi berminat dengan orang dan perkara-perkara di dunia sebenar. Fokus kehidupan mereka ialah watak kartun.


Ringkasan

Konsep umum, membaca komik tidak serius, membaca buku barulah rajin. Tetapi baru-baru ini, ramai pendidik menunjukkan bahawa peluang untuk kanak-kanak membaca yang banyak boleh meningkatkan kemahiran kefahaman. Pemahaman ini, bukan setakat bahasa, aritmetik, Ia adalah asas semua mata pelajaran. Bagi kanak-kanak yang mempunyai tahap pemahaman yang rendah,adalah sukar untuk mereka mengerjakan kerja rumah.

Jika kita mahu melihat komik dan tidak mahu membaca buku, apa harus kita lakukan? Usah bimbang, sekiranya kita mendapati masalah sebegini, kita mesti berusaha untuk mencari jalan penyelesaian. Kita harus cuba menetapkan jadual masa untuk diri sendiri, selaras dengan pengaturan jadual, mereka tidak akan menghabiskan terlalu banyak masa dalam komik.

Di samping itu, kita perlu cuba untuk mencari hobi kedua. Kita semua tahu terlalu taksub dengan hobi, adalah tidak sihat.Di samping itu, kita perlu belajar kawal diri, dan kita juga tahu banyak perkara yang perlu dalam kesederhanaan. Terlampau ketagih, akhirnya akan kehilangan mereka sendiri. Dalam proses hidup, sekeliling sentiasa muncul beberapa perkara yang indah, tetapi, jika kita terlalu memanjakan diri dalam dunia mereka sendiri,akan mengabaikan banyak perkara yang baik di sekitar, perkara-perkara yang indah bagai satu peluang, yang terlepas tidak akan kembali.

Sudah tentu, ia tidak dapat dinafikan bahawa membaca komik, bagi kita, adalah juga satu kaedah belajar sendiri. Komik membolehkan kita berfikir tentang pelbagai jenis kehidupan, semangat dan pergerakan komik. Walau bagaimanapun, beberapa komik, sering beberapa idea aneh atau tidak ada nilai pendidikan, kita perlu mempunyai kebijaksanaan untuk menapis melalui komik yang sihat dan bermakna untuk dibaca.

Sebenarnya, orang yang memahami kebaikan dan keburukan komik, sering sekalilah pembaca komik. Walaupun sesetengah ibu bapa bimbang bahawa anak-anak akan meniru bahasa kartun busuk atau mengejek kegagalan orang lain, tetapi ia tidak dapat dinafikan bahawa kanak-kanak sengaja akan membaca komik mempunyai rasa lucu yang baik.

Oleh itu,komik adalah satu seni, rezeki rohani, tetapi juga pembelajaran. Pasaran buku komik dibanjiri dengan komik yang baik dan buruk. Oleh itu, kita perlu mempunyai kebijaksanaan untuk membezakan apa yang ingin penulis komik sampaikan melalui komik. Sudah tentu anda ingin tahu bagaimana boleh mempunyai kebijaksanaan untuk membezakan kebaikan atau keburukannya, kita boleh pergi dan lihat buku komik “Fun media, semakin bijak ” yang dikeluarkan oleh Kementerian Maklumat dan Komunikasi Persatuan Kristian Methodist Sarawak pada awal Oktober tahun ini. Anda akan memperoleh pemahaman yang lanjut terhadap buku komik.

About the author