Bumi sedang Menangis 

Tanggungjawab menjaga alam sekitar

Orang yang menghormati, melindungi

menghargai alam sekitar kini tidak banyak. Yang ada pun kerana kualiti dan taraf hidup enggan menanggung tanggungjawab menjaga alam sekitar.

Sesetengah orang yang saya kenali apabila balik dari pusat membeli-belah terus membuat beg plastik ke dalam tong sampah selepas mengeluarkan barang darinya. Beg plastik untuk tong sampah menggunakan beg plastic biru yang dibeli dengan alasan penampilan lebih baik. Apabila bertanya, dia berkata: “Beg plastik biru ini murah!” – Siapa kata ia masalah wang?

Apabila saya berkata tentang perlindungan alam sekitar, memang banyak orang berkata: “Tiada guna, kuasa seorang tidak banyak….”. Namun saya tidak setuju, pada pandangan saya, tidak kira kuasa bagaimana, ini adalah tanggungjawab sebagai pelihara bumi, dalam erti kata lain, memelihara alam sekirar adalah tanggungjawab setiap orang.

Bumi sedang menangis?

Bumi: “Oh…oh…nampaknya saya tidak akan hidup lama.” Matahari: “Siapa kata.” Bulan: “Tidak perlu kata, nampak sudah faham.” Matahari: “Apa yang sedap dilihat?” Bumi: “Tengok badan saya sudah mencukupi. Kami lihat, lubang di sana sini, semakin isi semakin teruk. Saya sakit di sana sini setiap beberapa saat. Lama-kelamaan saya akan mati didera…oh.” Matahari: “Ya, saya tiap-tiap hari nampak kamu memakai kain plaster di sana sini, kadang-kadang saya pun tidak mengenali kamu.” Bumi: “Tahu pun, semua ini kesalahan manusia. Setiap hari mempunyai pemikiran baru untuk mendapat kesempatan saya. Apabila berkata tentangnya, kepala saya sakit lagi.” Matahari: “Betul, kami bekerja keras di sini, mereka merosakkan setiap hari. Gali di sini, isi di sana.” Bulan: “Ya, malam pun begiu, memang mengagumi.” Bumi: “Tetapi nasib baik mereka sekarang menjalani kita semula. Katakan ingin melindungi saya .” Matahari: “Yakah? Kalau begitu memang baik.” Bulan: “Harap mereka dapat melakukannya.” Bumi: “Kalau ingin mengembalikan kepada wajah asal memang sukar. Tetapi, mengekalkan keadaan sekarang memang boleh. Wahai manusia, pelihara saya dengan teliti. Kalau tidak, saya tidak dapat kekal lama.”

Hari bebas plastik beg, baik

Untuk menyeru pelindungan alam sekitar, kebanyakan pusat membeli-belah melaksanakan hari bebas plastik beg setiap hati Sabtu, sekiranya kamu memerlukan beg plastik, kamu perlu membayar 20 sen.

Pada hari Sabtu suatu hari, saya pergi ke pusat membeli-belah. Apabila sedang berbaris menunggu untuk membayar, saya nampak seorang lelaki bertengkar dengan juruwang. Lelaki marah kerana perlu membayar 20 sen untuk mendapatkan beg plastik, dia mengekalkan hadnya sebagai pengguna, katanya pusat membeli-belah perlu menyediakan beg plastik percuma setiap hari, hari bebas plastik beg merupakan aktiviti-aktiviti pusat membeli-belah, tiada kaitan dengannya.

Apabila kamu bercakap mengenai perlindungan alam sekitar, memang banyak yang bersetuju: “Ya, kita perlu ada kesedaran melindung alam sekitar, tetapi banyak yang tidak melaksanakannya.” Orang ramai masih mementingkan kesenangan diri sendiri, pelindungan alam sekitar hanya untuk dilaksanakan apabila lapang.

Sebenarnya, pengerakan pelindungan alam sekitar adalah tanggungjawab semua orang, tdak boleh dilaksanakan sewenang-wenangnya, marilah kita bersatu hati melindungi alam sekitar.

Pengenalan Hari Alam Sekitar

Sejak tahun 1972, 5 Jun setiap tahun merupakan Hari Alam Sekitar Sedunia. Ia berasal dari persidangan alam sekitar sedunia yang dlakukan di Stockholm oleh Negara-negara bersepadu. 113 buah Negara telah menyertai persidangan itu. Dalam persidangan, cara untuk melindungi alam sekitar telah dibicara. Dengan itu, setiap tahun pada masa ini, Negara-negara bersepadu dan kerajaan Negara lain, menjalani kempen-kempen untuk menekankan kepentingan untuk melindungi dan memperbaiki alam sekitar. Aktiviti-aktiviti telah dianjurkan di seluruh dunia untuk membangkitkan kesedaran rakyat terhadap perlindungan alam sekitar.

Pengetahun asas

Soalan: Kenapa kita perlu mengurangkan penggunaan beg plastik?Jawapan: Ini kerana komponen utama beg plastic adalah PVC, walaupun ditanami di tanah mengambil masa selama 100 tahun untuk mereput sepenuhnya.

Kenapa perlu melindungi alam sekitar?

Pencemaran alam sekitar yang teruk

  • Pencemaran Tanah

Menurut laporan berita, tanah 110 buah Negara (sejumlah 10 juta orang) yang sesuai untuk menanam telah semakin berkurang. Hutan di Afrika, Asia dan Amerika Latin telah ditebang secara besar-besaran, eksploitasi tanah yang berlebihan, mengakibatkan hakisan tanah semakin serius. Tanah menjadi lemah, tidak lagi dapat menahan angin dan hujan. Penggunaan baja dan racun mencemarkan udara, habuk toksik di mana-mana, sisa-sisa toksik dibuang di merata tempat, mencemarkan tanah.

  • Pencemaran udara

Dengan peningkatan pengeluaran perindustrian, pelepasan ekzos dari penghawa dingin dan pengangkutan mencemarkan alam sekitar. Di samping itu, ada ahli biologi hutan memanggil hutan sebagai “paru-paru bumi”. Hutan dengan proses fotosintesis, menyerap karbon dioksida dan melepaskan oksigen yang mengekalan keseimbangan karbon dioksida dan oksigen atmosfera, membersihkan persekitaran, memastikan manusia boleh mendapat udara segar. Namun, manusia pembalakan yang berleluasa manusia untuk mendapat pelbagai manfaat telah menjejaskan pembersihan udara, pembekalan oksigen seta pengendalian persekitaran semula jadi.

  • Pencemaran air

Sisa kilang mencemari air sungai dan laut, serta membahayakan makhluk yang tinggal di dalamnya. Demi membangunkan pelancongan, membina hotel, manusia mengorbankan kecantikan asli tepi pantai, sungai dan air terjun. Pembalakan secara besar-besaran mengakibatkan hakisan tanah.

Kerosakan sumber semula jadi

Disebabkan perubahan alam sekitar, haian dan tumbuh-tumbuhan mengalami kepupusan, generasi yang akan datang kita mungkin hanya dapat mengenali alam sekirat melalui gambar. Penerokaan dan pencemaran laut mengakibatkan sumber perikanan semakin berkurang; penerokaan mineral semula jadi mengakibat kekurangan mineral semula jadi, bagaimana kehidupan generasi yang akan datang?

Kekurangan makanan

Perubahan iklim memberi kesan kepada pendapatan tanaman. Ada tempat yang mula menghadapi masalah kekurangan makanan. Kekurangan makanan mengakibatkan inflasi, membebankan rakyat yang berpendapatan rendah.

Pemanasan global

Kita sering mendengar pemanasan global. Apakah maksudnya? Pemanasan global merujuk kepada kabon dioksida dan gas-gas rumah hijau lain yang dilepaskan ke atmosfera bumi yang seiras selimut tebal memerangkap kepanasan matahari, menyebabkan suhu bumi meningkat. Para saintis meramalkan bahawa sekiranya karbon dioksida tidak dikurangkan, pada akhir abad ini, suhu purata global akan meningkat sebanyak 3-9 darjah. Peningkatan suhu akan menyebabkan pencairan ais batu dan glasier mengakibatkan kenaikan paras air laut. Mengikit pengiraan saintis, pada masa itu, paras air laut akan menaik sebanyak 50 cm, banyak negara pulau atau negara yang mempunyai ketinggian purata rendah akan mengalami banji, ada pula yang kata, satu per tiga daripada penduduk pantai di seluruh dunia akan kehilangan tempat kediaman. Selain itu, pelbagai bencana alam akan tiba, penyebaran penyakit berjangkit, semakin sukar untuk manusia untuk terus hidup!

Sumber maklumat: www.chepb.gov.tw/kids/02ear.asp

Tindakan paling praktikal!

Secara terang, isu-isu alam sekitar merupakan subjek lama sejak dekad yang lalu. Namun kita tidak boleh tidak bercakap tentangnya, kenapakah? Kerana kita semua belum putus asa, ingin menyeru semua orang berganting bahu, berusaha menyokong perliharaan alam sekitar! Mungkin senang, mungkin kena berubah, mungkin kena bersusah payah. Secara amnya, berharap setiap pembaca dapat menyertai perliharaan alam sekitar, jangan hanya merungut, cakap kosong sahaja.

Dialog alam sekitar

Jimat tenaga dan air 

Ah Heng: Sekarang banyak terdengar tentang isu-isu perliharaan alam sekitar. Apabila ibu saya marah saya pun mengandungi isu perliharaan alam sekitar. 

Gordon: Apa? Marah kamu pun bercakap tentang perliharaan alam sekitar, adakah apa yang silap?

Ah Heng: Ini kerana saya lupa mematikan elektrik, sudah biasa membuka computer sampai subuh, pada masa yang sama suka membuka pendingin udara…ibu memarahi saya kerana saya tiada konsep perliharaan alam sekitar. 

Wei Sheng: Betul cakap ibu kamu! Ya, kamu perlu berubah, kita seharusnya ada konsep perliharaan alam sekitar. Sebenarnya, selain menjimat tenaga, kita juga harus menjimat air. Kami sering tidak menjimat air, rasa-rasanya air mudah, tidak kira macam mana mengunanya masih dapat membayar. Namun kita tidak tahu bahawa membayar bil elektrik dan air merupakan kes kecil, tetapi perliharaan alam sekitar adalah kes besar! 

Gordon: Ya! Saya tahu banyak orang membiarkan air mengalir apabila mandi. Sebenarnya, apabila mengosok badan, seharusnya menutup paip air, kemudian membukanya semula apabila memerlukannya. Sama dengan memberus gigi. Ibu saya memakai air yang digunakan untuk mencuci pakaian untuk mengepam tandas, air hujan yang dikumpul untuk menyiram bunga, tetapi ia perlu perhatian lebihan, jangan membiarkan nyamuk membiak.

Ah Heng: Nampaknya kamu semua memang serius, saya pun ingin lebih serius lagi!

Fikir sebelum membuang 

Ling: Hei, kamu pernah menggunakan tong sampah kitar semula? Ah Heng: Eh, saya rasa benda itu menyusahkan, perlu membahagi, mengumpul, amat membuang masa dan tenaga. 

Wei Sheng: Sekiranya semua orang fikir seperti kamu, apa yang akan dunia kita menjadi? Sebenarnya, ini tidak akan memerlukan masa yang banyak, ini hanya kerana ramai orang belum memupuk tabiat ini. Terdapat beberapa beg di rumah saya,untuk kertas, untuk plastik dan lain-lain, adik perempuan yang berumur 5 tahun pun tahu membahagikan sampah, dia berkata: “Fikir sebelum membuang”, memang sangat comel.

Ling: Ya, sebenarnya apakah yang susah? Bukan ia hanya membahagikan sampah dan kemudian apabila lapang membuangnya ke dalam tong sampah kitar semula. Susah sangatkah? Sekarang tong sampah kitar semula senang didapati di kebanyakan pusat membeli-belah. 

Ah Heng: Memang boleh dipertimbangkan! 

Wei Sheng: Selain itu, kita patut mengurangkan bungkusan, mengurangkan penggunaan buang selepas diguna, iaitu produk yang dibuat selepas sekali diguna. Sebenarnya, banyak orang tahu penggunaan polystyrene tidak mesra alam, namun tidak banyak orang yang membawa makanan sendiri, malangnya! 

Ling: Ya, tetapi ibu saya akan membekalkan beg plastik atau beg kitar semula untuk membeli belah dengan tujuaan mengurangkan pembuangan beg plastik. Mula-mulanya terlupa, lama-lama menjadi satu tabiat. 

Gordon: Ibu kamu teladaan yang baik! Selain itu, saya rasa orang sekarang membazirkan makanan, memang tidak menyenangkan hati saya. Selalu ada banyak makanan yang dibuat selepas bufet di jamuan, memang menyakitkan hati, pembuatan ini bukan sahaja membazirkan makanan, malah tidak mesra alam! 

Wei Sheng: Ya! Saya sangat setuju, ini bukan masalah kewangan, tetapi isu pembaziran makanan, manusia harus fikirkannya.

Fikir sebelum membeli 

Pei Ting: Promosi besar akhir tahun datang lagi, siapa berminat membeli-belah dengan saya? 

Wei Sheng: Kamu perempuan suka membeli barang, iu satu pembuatan yang tidak mesra alam!

Ah Heng: Apalah? Ini pun boleh berkait dengan perliharaan alam sekitar?

Ling: Saya setuju dengan hujah Wei Sheng. Saya rasa kamu bukan sahaja perlu fikir sebelum buang, juga harus fikir sebelum beli. Kamu tahu berapa sampah yang dibuat sehari di Malaysia? 

Pei Ting: Siapa akan masa mengetahuinya?

Ling: Laporan dua tiga tahun yang lalu, sampah yang dibuat telah mencapai tiga pulu ribu tan sehari. Tiada idea? Iaitu sekiranya mengumpul sampah sarap setahun, ia akan memenuhi seluruh semenanjung Malaysia! 

Pei Ting: Eh, cik, sekarang Tanya kamu ingin membeli belah atau tidak, kenapa bercakap tentang sampah pula?

Wei Sheng: Dia ingin mengingati semua orang jangan membeli sebarangan! Kita rasa ada wang perlu belanja sesuka hati, tetapi tidak ketahui ada yang tidak diperlukan, buang selepas digunakan beberapa kali, kan itu pembuatan yang tidak mesra alam? 

Ah Heng: Kami boleh buang yang tidak diperlukan ke tong sampah kitar semula! Boleh membeli yang suka, buang apabila tidak diperlukan sebagai perlakuan amal, kenapa tidak?

Ling: Saya tidak setuju. Saya pernah mendengar temu bual radio dengan kakitangan pusat amal. Dia kata banyak orang yang salah anggap tong sampah kitar semula dengan tong sampah yang biasa, buang sesuka hati, pembuatan sebegini membebankan, mereka perlu bekerja lebihan untuk menguruskan sampah yang dibuat! Oleh itu, kita jangan membuang barang sesuka hati ke dalam tong sampah kitar semula!

Pei Ting: Ini memang pengingatan yang baik, patutlah ibu saudara yang tinggal di Jepun berkata bayaran membuang sampah di negara mereka tinggi. Jadi, tidak membeli barang sebarangan juga merupakan perliharaan alam sekitar? Baiklah, saya akan membeli yang perlukan sahaja. 

Ah Heng: Saya juga akan fikir sebelum membeli. Sebelum ini saya rasa perliharaan alam sekitar tiada kaitan dengan saya, tetapi mendengar perbualan kamu, saya rasa perlu melakukannya sekarang, kalau tidak , saya tidak akan mementingkannya kelak. Baiklah, mari kita bersama-sama berusaha!

Dari perbualan mereka, adakah apakah yang kemu ingin mengingatkan diri untuk melakukan? Adakah kau juga melakukan kesalahan yang mereka buat? Adakah apa-apa tabiat atau gaya hidup yang kamu ingin berubah? Sila fikirkan dengan teliti, senaraikan semuanya.

Sebenarnya, perliharaan alam sekitar boleh dilaksanakan secara kecil-kecilan atau bsar-besaran, selagi kita berazam menyertai, boleh melakukan sesuatu dalam kehidupan seharian! Contohnya: kurangkan pembuangan sampah sarap, menanam pelbagai bunga dan pokok, menjaga kebersihan parit, semuanya sebahagian daripada perliharaan alam sekitar. Adakah kamu dengar tentang “enzim hijau”? Kami sering membaca di akhbar dan majalah tentang enzim hijau sekiranya dituangkan ke dalam parit yang tercemar boleh mengurangkan bau busuk dan pencemaran parit. Harap kita boleh menyertai aktiviti-aktiviti seperti ini, pada masa yang sama, berkongsi dengan orang lain, menggalakkan orang di sekeliling turut sertai.

Banyak faedah enzim hijau

Apakah faedah enzim hijau? Sampah baru dari dapur menghasilkan enzim hijau yang boleh digunakan sebagai detergen, pembersih semula jadi, pembersihan udara, racun perosak(mengurangkan nyamuk, lalat, tikus, lipas dan lain-lain), baja organik. Selain itu, ia juga mempunyai fungsi menghapuskan bau busuk, bau rokok, ekzos kereta dan semburan bertoksik di rumah, mengurai serta memusnahkan bakteria berbahaya dan kulat, mencegah sekatan tandas atau paip, meningkatkan kandungan oksigen. Dikatakan enzim hijau yang digunakan akan mengalir ke pembetung, berfungsi membersihkan air sungai dan laut. Bukankah itu hebat? Pembuatan enzim hijau tidak sukar, sesiapa sahaja boleh melakukannya.

Cara membuat enzim hijau p/s: sampah baru termasuk sisa makanan, daun segar, kulit buah-buahan, sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan yang sedia untuk dibuang. Nisbah: Gula hitam 1: air 10 : sampah baru 3

Langkah 1: Tuang sekilo gula hitam ke dalm 10 liter air bersih, gaulkan.

Langkah 2: Tuangkan 3 kilo sampah baru ke dalam dan tutup dengan baik, tunggu tiga bulan. Peringatan: Sedikit ruang diperlukan untuk proses penapaian (kira-kira 3/10 daripada ruang bekas), ula hitam mesti menutup sampah baru.

Langkah 3: Selepas tiga bulan, cecair sampah seharusnya berwarna coklat dengan bau oren yang kuat. Dengan pembuatan enzim hijau yang senang, kita boleh membekalkan ozon (O3) kepada alam sekitar, O3 yang dicerai dapat membunuh bakteria, juga boleh meningkatkan kandungan oksigen yang mengurangkan gas ekzos dan gas bertoksik dalam udara. Enzim hijau tidak ada tarikh luput, semakin lama semakin baik, tetapi jangan simpan dalam peti sejuk, kerana suhu rendah akan merendahkan pengerakan enzim.

Kamu tahu tentang perubahan bumi?

Sumber data yang dikumpul: Web Cuaca China www.weather.com.cn/static/html/article/20090211/24087.shtml

Setiap dua saat, terdapat hutan yang bersaiz satu bola sepak lenyap dari bumi. Berbanding dengan 8000 tahun yang lalu, hutan di permukaan bumi berkurang sebanyak 80%. Hutan hujan tropika di seluruh dunia sedang berkurang dengan rata 120,425 kilometer persegi setiap tahun. Keluasan ini sama dengan keluasan Nepal.Sejak 20 tahun yang lalu, hanya hutan di Amazon sudah mengalami pengurangan hutan dengan 29,000 kilometer setahun. Dengan keadaan ini, hutan hujan tropika di Bumi akan lenyap selepas beberapa dekad. 

Kenaikan aras laut di Maldives memaksa penduduk terpaksa berpindah 

Maldives terletak d Lautan Hindi, mempunyai penduduk seramai 38 juta, namun pulau kecil yang boleh didiami hanya 250 buah, dua buah pulau yang tertinggi di negara ini hanya 2.4 meter dari paras laut. Kapital Maldives merupakan bandar yang mengandungi penduduk yang paling ramai di dunia, terdapat 10 juta orang di atas tanah yang seluas 2 kilometer persegi. Menurut laporan PBB, peningkatan suhu sedunia mengakibatkan pencairan glasier, paras laut pada tahun 2100 akan menaik sebanyak 25-28cm. Termasuk 1200 buah pulau-pulau karang di Maldives, kebanyakannya hanya 1.5 meter di atas paras laut, penaikan paras laut mengancamkan seluruh negara. Maldives membeli tanah di tempeh lain sebagai “polisi insurans” kerana krisis negara dibanjiri, amat menakutkan, kan? 

Lambat laun bandar Venice akan tenggelam

Pada 1 Disember 2009, bandar Itali yang terkena, Venice, pelancong berjalan di atas jeti yang dipenuhi air. Pada hari itu, kerana paras laut meningkat, hamper semua jalan di bandar Venice telah dibanjiri air laut, paras air di Piazza San Marco mencapai 80cm. Pihak berkuasa Venice memberi amaran bahawa paras laut mungkin akan meningkat 1.6 meter berbanding paras air yang normal, bandar Vanice mungkin menjadi “bandar air”. Bandar yang menghadapi keadaan yang sama dengannya terdapat Bangkok, Thailand, New York, Amerika Syarkat, Shanghai, China, bandar-bandar ini juga mengalami ancaman perningkatan paras laut dan penenggelaman tanah. 

Beruang kutub utara lemas 

(Liberty Times jemahan Encik Chan Hong Ta/ Laporan Ringkasan) 

Pecairan ais di kutub udara disebabkan perubahan iklim, kes beruang kutub utara yang tinggal di atasnya lemas kerana sukar mencari makanan semakin banyak. Penyelidik Amerika Syarikat mendapati bahawa beruang terpaksa berenang sepanjang 60 batu untuk mencari makanan. Sebab mereka terpaksa berenang lama adalah kerana ais semakin cair, semakin kecil, semakin jauh dengan satu sama lain. Walaupun beruang kutub utara adalah perenang, namun mereka hanya boleh berada di kawasan pantai, perjalanan yang jauh menjadikan mereka letih, suhu badan terlalu rendah, ditelan gelombang. Saintis percaya beruang kutub lemas kerana pencairan air, ia telah menjadi satu fenomena yang biasa di lingkaran kutub utara.

Untuk mereka yang tidak tahu memerlihara alam sekitar

Beyond pernah menyanyikan sebuah lagu, apakah kamu rasa selepas mendengarnya? 

Bolehkah kamu berfikir apabila kamu ada masa, berapa lama kamu tidak lihat langit biru

Apabila kamu angguk kelapa dan membuka mata, adakah asap melayang

Kenapa begitu keras membina kilang, kilang menjadi tempat kediaman

Bila Bila Bila kita akan berhenti mengubah wajah dunia

Bila Bila Bila kita boleh fahami ini bukan satu pembohongan

Bolehkah kamu berfikir apabila kamu ada masa, berapa lama kamu tidak menikmati bau bunga

Apabila kamu bernafas sudikah kamu membuka mulut, udara masih sihat tidak

Kenapa berharap dapat mencari kebun, ia begitu jauh

Bila Bila Bila kita akan berhenti mengubah wajah dunia Bila

Bila Bila kita boleh fahami ini bukan satu pembohongan

Apabila melihat lirik lagu ini, saya ada permikiran. Ya, berapa lama saya tidak melihat langit biru? Berapa lama saya tidak menikmati udara segar? Saya sibuk dengan kehidupan, mengabaikan bukit yang botak semakin banyak, hanya bercakap dalam hati: Oh, kurang satu bukit lagi!” Apabila melihat lirik lagu ini, saya sedar rupa-rupanya saya telah lama tidak mendekati alam semula jadi!

Jika kilang boleh menjadi tempat kediaman, kehidupan akan menjadi membosankan? Keindahan alam semula jadi adalah tempeh yang baik untuk pergi, ia boleh menjadi tempat jiwa untuk rehat, mengembirakan, memperkayakan kehidupan kita. Kita benar-benar harus menghargai ciptaan Tuhan yang indah ini.

Kasihi dan menghargai ciptaan Tuhan

Pagi itu, saya memandu kereta, ternampak bukit-bukau, dengan langit bitu yang indah, saya puji : “Halleluya! Penciptaan Tuhan begitu indah!”. Saya terfikir: “Macam mana manusia boleh bercakap cintai Tuhan tetapi tidak cintai dunia yang dicipta Tuhan?”

(Kitab)(Kejadian) bab 1 kata 26 berkata, Tuhan berkata Dia membentuk manusia dengan imej dan rupa sendiri, agar manusia mengenali ikan di laut, burung di langit, haiwan di tanah, dan semuanya termasuk semua serangga. Tuhan memberi manusia identiti sebagai pengurus, dan seorang pengurus yang setia harus mengenali tanah yang dicipta Tuhan dengan serius. Sekiranya kita hanya melakukan perkara-perkara yang merosakkan alam sekitar, bukankah ia menyesalkan Tuhan? Tuhan membina dunia ini, nampanya semuanya baik, manusia sebagai pengurus kan harus sedaya upaya menjaganya.

Manusia selalunya untuk kepentingan dan kemudahan sendiri, kehendak hawa, nafsu, tamak memusnahkan dan merampas sumber alam sekitar dengan melampau, tetapi perbuatan sebegini tidak disukai Tuhan! Kristian ada tanggungjawab yang sepatutnya terhadap sosial, pada masa yang sama, patut menjadi teladaan yang baik. Justeru, tidak boleh mengabaikan perliharaan alam sekitar, dan perlu sendiri melakukannya.

Alam semula jadi dikurniai Tuhan kepada manusia, banyak membekalkan keperluan harian manusia, apabila manusia menguruskan bumi dengan tidak berhemat, memusnahkan sesuka hati, akibatnya tidak dapat disangka, manusia perlu menghadapi akibatnya.

Bumi sejam

Bumi sejam (Masa bumi) merupakan satu cadangan yang dilaksanakan oleh Dana Sedunia untuk menangani perubahan iklim global dengan harapan bahawa individu, komuniti, syarikat dan kerajaan boleh mematikan lampu selama satu jam pada waktu tertentu untuk menunjukkan bahawa mereka menyokong dalam mengatasi perubahan iklim. Masa untuk aktiviti tersebut adalah hari Sabtu terakhir bulan Mac setiap tahun pukul 8:30 malam hingga 9:30 malam.

Kita tidak penting?

Pengarang ingin berkata

“Kamu memberitahu orang untuk menjimat kertas dan air sedikit-sedikit, namun tidak terfikir apabila kilang membuang sisa sekali, semua yang dilakukan sia-sia sahaja!” Apabila bercakap tentang perliharaan kitar semula, sering ada orang yang berkata: “Apa yang dilakukan oleh kami secara individu memang tidak berhasil! Berbanding dengan pelepasan gas kilang, pokok yang diterbang pemaju dan perusahaan, bahan api yang digunakan dalam pengangkuatan, memang remeh sahaja…”

Kadang-kadang saya befikir, perkara ini memang bercanggah, negara ingin maju, dunia ingin maju, semuanya memerlukan pergorbanan, memang tidak senang memerlihara alam sekitar! Negara yang maju sering menegur negara dalam peringkat memaju tidak memerlihara alam sekitar, namun, pencapaian cemerlang pada masa lalu mereka mungkin juga diasaskan pada pencemaran yang sama dan tidak memerlihara alam sekitar.

Tidak boleh dinafikan bahawa ianya sukar, tetapi kenapa kita masih menggalakkan perliharaan alam sekirat dalam < The Youth Way >? Kerana kami berharap melalui majalah remaja ini boleh menyampaikan mesej cintai bumi.

Suatu hari, pembaca kami mungkin menjadi usahawan, pemaju, ataupun orang –orang yang hebat, kami berharap mereka boleh melakukan perkara yang baik, berusaha memelihara alam sekitar, jangan hanya mementingkan manfaatl Suatu tahun, pembaca kami mungin membuat jamuan, bufet, haraplah mereka berusaha tidak membazirkan makanan, dengan itu, kami rasa pembuatan kami tidak disia-siakan.

Marilah kita berusaha bersama-sama, sedaya upaya memberi langit biru kepada generasi akan datang dan bukannya langit hitam!


Sumber: The Youth Way Fasa 105

About the author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *