Saints dan pencuri biri-biri 

Rousseau: “membuat kesilapan tidak perlu berasa memalukan

yang sama, tidak perlu rasa malu untuk membetulkan kesilapan.”

Di Greece, ada dua lelaki muda ditangkap kerana mencuri biri-biri. Mengikut peraturan Yunani, dahi pencuri perlu dicetak dua perkataan Bahasa Inggeris, ST (Sheep Thieve). Satu orang lelaki muda berfikir itu adalah perbuatan yang paling malu. Sejak itu, dia meninggalkan Yunani, apabila ada orang bertanya apakah maksud perkataan di dahinya, dan dia segera melarikan diri dan rasa menyedihkan. Dia takut akan pandangan dan pendapat orang lain, disebabkan tiada hayat muka di dunia ini, dia pun membunuh dirinya.

Pemuda B pula, meninggalkan Yunani, menyesal dan membetulkan kesilapan diri untuk membiarkan semua orang tahu bahawa dia benar-benar telah berubah. Apabila sesiapa bertanya apakah perkataan di dahinya, katanya dengan senyuman, ‘Saya adalah orang-orang kudus yang taat, saya terukir singkatan Saints (SAINT), supaya sentiasa berwaspada tingkah laku sendiri.

‘Pakaian yang berlumuran dengan cat, pembersihan serta-merta juga boleh memulihkannya, jika anda menunggu sehingga cat kering baru anda mahu membersihkan pakaian, sudah tentu anda berusaha keras. Membetulkan kesilapan tidak perlukan masa untuk menunggu, terpulang kepada kesanggupan anda untuk membetulkannya. Baik dan jahat, kejayaan dan kegagalan, hanyalah satu perubahan pemikiran. Di mana anda jatuh, di sanalah anda berdiri. Mengenang saat-saat lama bukanlah sesuatu yang bermanfaat. Selagi anda bersedia untuk mengubah diri, sudah tentu ada orang yang akan membantu anda.

About the author