Strategi Baru TikTok untuk Memerangi Ketagihan Internet 

Ramai remaja ketagih dengan TikTok dan menyebabkan banyak ibu bapa sakit kepala. TikTok memaklumkan setiap akaun pengguna di bawah 18 tahun akan mempunyai had masa skrin dan melancarkan ciri-ciri baru untuk memberi ibu bapa lebih banyak kawalan ke atas penggunaan media sosial anak-anak mereka. Sistem ini akan menghad masa skrin selama 60 minit sehari. TikTok melaksanakan dasar ini disebabkan kebimbangan yang semakin meningkat daripada kerajaan di seluruh dunia mengenai keselamatan aplikasi ini.

Memasukkan Kata Laluan apabila Had Masa Tercapai

Kandungan sosial media yang didedahkan kepada remaja telah lama dipersoalkan. Laporan lewat tahun lalu menyatakan bahawa algoritma TikTok mempromosikan video pendek tentang masalah gangguan makanan dan bunuh diri kepada remaja. Oleh itu, TikTok, menerusi perkongsian di blog, memberitahu apabila had jam dicapai, sistem akan minta pengguna di bawah umur 18 tahun untuk memasukkan kod laluan untuk memilih sama ada untuk terus menonton.

TikTok menetapkan tempoh satu jam selepas berunding dengan penyelidik akademik dan pakar dari Makmal Kesejahteraan Digital di Hospital Kanak-kanak Boston, Amerika Syarikat. Akademi Pediatrik Amerika mengatakan kanak-kanak menghabiskan purata tujuh jam sehari di media untuk hiburan, dan ini termasuk masa yang dihabiskan untuk aplikasi media sosial.

Selain itu, TikTok juga memperkenalkan lebih banyak ciri baru yang membolehkan ibu bapa mengawal penggunaan anak-anak mereka. Ini termasuk menyekat kandungan atau perkataan tertentu, menghadkan penghantaran mesej dan menetapkan had masa bagi penggunaan aplikasi itu. 

TikTok telah menambah ciri keselamatan baru untuk akaun belia. Ini termasuk menetapkan akaun pengguna berusia 13 hingga 15 tahun sebagai akaun swasta dan tidak dapat menghantar mesej. TikTok juga telah melancarkan fungsi peringatan untuk tidur agar pengguna mendapat tidur yang secukupnya. Apabila tiba masanya, peringatan untuk tidur akan muncul sebagai peringatan.

Sumber artikel:Harian Sin Chew,03/03/2023

About the author