Perasaan adalah Bagai Pelaburan 

Lelaki secara semula jadi menganggap perasaan sebagai pelaburan. Mereka berusaha dengan sepenuh hati dan berharap untuk mendapatkan pulangan yang setimpal. Inilah sebabnya mengapa lelaki sering berasa ragu ketika memutuskan untuk mengejar seorang wanita, kerana mereka perlu meluangkan masa untuk menilai dan memilih wanita yang paling sesuai untuk mereka. Oleh itu, apabila seorang lelaki telah memilih seorang wanita dari banyak pilihan dan menghabiskan masa bersamanya, dia mungkin beranggapan bahawa sekarang adalah masa untuk mendapatkan pulangan pelaburan itu.

Dalam fasa ketiga (fasa eksklusif, di mana fokus hanya diberikan kepada satu individu dan mengelakkan pertemuan dengan jantina lain), lelaki mesti memahami bahawa mereka masih berada dalam fasa pelaburan. Bahkan, dalam fasa keempat dan kelima, pelaburan mereka harus diteruskan. Hanya setelah mereka berjaya melalui semua lima fasa percintaan, pelaburan mereka akan membuahkan hasil yang besar. Maka, mungkin ada yang bertanya: “Kita sentiasa melabur sepanjang percintaan. Di manakah pulangannya?” Jawapannya sebenarnya sangat mudah: setelah anda bersatu, kamu akan mendapat manfaat dari perkahwinan dan kehidupan emosional yang berjaya. Usaha dan pengorbanan yang anda lakukan dalam lima fasa percintaan akan membentuk kehidupan perkahwinan anda yang bahagia di masa hadapan dan memberikan pulangan yang lumayan.

Dalam fasa ketiga, lelaki mesti menyedari bahawa mereka perlu berusaha lebih keras. Dengan semakin matang, anda akan melakukannya dengan lebih baik, memberikan lebih banyak, dan pasangan anda juga akan merasakannya serta memberi respons dengan cara yang sihat dan positif. Ketika anda berdua bersedia secara mental untuk mengalami kedekatan yang lebih baik antara satu sama lain, anda akan dapat melangkah ke fasa seterusnya.

Sumber: 约翰·格雷著,白莲译《男人来自火星,女人来自金星》,中华工商联合出版社

About the author